درب ضد حریق چیست؟
درب ضد حریق یک عنصر مهم و بخشی از سیستم حفاظتی ساختمان است که با هدف نجات افراد به هنگام تخلیه ساختمان، در مکان های با خطر بالا در نظر گرفته می شود. عملکرد اصلی درب های ضد حریق جهت جلوگیری از پخش آتش ، دود و ایجاد تاخیر در گسترش آتش سوزی می باشد.
شایان ذکر است که نفوذ دود از شعله های آتش بسیار خطرناک تر بوده و موجب مرگ و میر می شود، از این بابت درب ضد حریق مانع از گسترش دود به فضا و مکان های دیگر نیز می شود.
تفاوت درب های ضد حریق و درب های ساده :
- اختلاف مقاومت در برابر آتش
- درجه بندی درب های مقاوم در برابر آتش
- انواع درب های ضد حریق
- نوع اجرای نصب
- آزمایش فنی درب
- یراق مورد استفاده
- مقاومت رنگ درب در زمان آتش
- بهترین نوع درب ضد حریق
- درب اکونومی و ارزان قیمت مقاوم در برابر آتش
- خطاها در مورد درب های ضد حریق
درب های ضد حریق در کدام مکان ها استفاده می شوند؟
درب های ضد حریق معمولاٌ در مکان هایی مثل موتورخانه، گاراژ و … به منظور جداسازی یک محیط پر ریسک از سایر قسمت های دیگر ، اجرا می شوند. برای عملکرد بهتر درب ضد حریق پیشنهاد این است که سایر اجزای ساختمان مانند دیوار ، سقف و ورودی ها نیز جهت مدت زمان طولانی تری مقاوم در برابر آتش شوند.
با توجه به آئین نامه های داخلی کشوری ، می بایست در ساختمان های اداری ، تجاری ، هتل ، پاساژ ها و بعضی از ساختمان های مسکونی از درب های ضد حریق استفاده نمود.
درب های ضد حریق عموماً به عنوان درب های داخلی کاربرد دارند، اما با توجه به کاربری ساختمان، ممکن است به عنوان درب ورودی ساختمان نیز مورد استفاده قرار گیرد.
احتمال دارد این سوال برایتان مطرح شود تفاوت و اختلاف درب های ضد حریق و دربهای معمولی چه می باشد ؟
درب های ضد حریق با توجه به مواد اولیه مصرفی در ساخت آنها ، قابلیت مقاومت با نفوذ آتش و دود را از 90 دقیقه تا 240 دقیقه دارند. این موضوع برای زمان خروج ساکنان از موقعیت پیش آمده مهم می باشد .
مواد مصرفی مورد استفاده در درب های ضد حریق کندتر سوخته می شود ، علاوه بر این لاستیک هایی بین لنگه درب ضد حریق و چهارچوب قرار می گیرد که در هنگام بروز آتش حجم آن ها افزایش پیدا کرده و فضای خالی بین لنگه و چهارچوب را کاملاً می پوشاند تا از گسترش دود و آتش ممانعت کند. این فضای خالی در درهای ضد حریق از 4 تا 8 میلیمتر می باشد.
میزان مقاومت درب های ضد حریق
در کشورهای متفاوت ، مختلف می باشد و در آیین نامه داخلی هر کشور تعیین می گردد .
به عنوان نمونه کشورهای اروپایی و آمریکایی استانداردهای مختلفی جهت آزمایش درب ضد حریق در مقابله با آتش دارند و تولید کننده گان می بایست گواهینامه تولید داشته باشند.
بنابراین به هنگام خرید علاوه بر میزان مقاومت درب ، باید به میزان مقاومت درب در برابر آتش و ضخامت ورق و نوع ورق رویه و مهمتر از همه تاییدیه آتش نشانی بسیار دقت نمود تا جان انسان های بی گناه به خطر نیافتد .